En kvalitativ verksamhet.

På jobbet har vi stora krav på oss att vår verksamhet ska vara kvalitativ.
Jag går just nu på tre kurser samtidigt för att öka min kompetens. Vi läser böcker och har studiedagar för att öka kvaliteten på vår verksamhet. Från och med nu måste vi också koppla alla mål vi skriver till lpfö, alltså läroplanen. Det ska finnas fina planeringar av verksamheten i fin pedagogisk anda. Vi måste kvalitetssäkra och vara proffsiga.
Å andra sidan har vi på sista tiden fått ordern att vi måste spara på vikarierna. Vikarierna kostar kommunen alldeles för mycket pengar. Så vi har sparat, sparat och sparat. Har folk varit borta har vi kollat att vi verkligen behövt vikarien, och var vi tvugna att ha en har vi kortat ner dennes tider till ett minimum. Ändå kommer de nu och säger att vi måste spara mer, annars kommer vi att få vikariestopp. Ett vikariestopp skulle innebära att vi inte får ta en enda vikarie oavsett hur många i huset som är borta.
Första frågan är då hur i hela fridens namn vi ska kunna spara mer när vi redan sparar allt vi kan? Vi tar inte vikarier för att det är kul, snarare tvärtom, man är gärna utan om man kan för det är ganska jobbigt att ha vikarier.
Nästa fråga är då hur de ens kan diskutera att ge oss ett vikariestopp. Var finns kvalitetssynen då helt plötsligt?
Ett vikariestopp skulle innebära att den fina verksamheten som vi måste planera flyger ut genom fönstret. Är man för lite folk blir den sk. verksamheten endast förvaring av barn. Man försöker bara se till att alla barn får blöjan bytt åtminstone en gång den dagen och att alla får äta och sova. Att göra allt det där man planerat är bara att drömma om, man kan inte gå till skogen med 12 barn på två personal hur gärna vi än vill.
Dessutom blir det jobbigt som f*n för de som får jobba om någon exempelvis skulle vara sjuk i en vecka, och hur gör man om två skulle bli sjuka som faktiskt var fallet hos oss häromdagen? Det kommer i sin tur att innebära att man kommer att gå sjuk till jobbet, för man vet att ens kollegor går på knäna om man inte är där. För att inte tala om semester. Semester kommer man aldrig att kunna ta med gott samvete när man vet att det är kollegorna som får slita arslet av sig i så fall. Jag undrar hur sparsamt det blir för kommunen att få en hel hög med långtidssjukskrivna pedagoger till följd av att de inte orkat arbetsbelastningen.
Men verksamheten ska vara kvalitativ, det är väldigt viktigt....

Kommentarer
Postat av: Anonym

Då kanske ni sysslar med reflekterande praktik som jag sitter och läser 20 sidor om nu...;)

Vi får dessutom se till att inte göra många knop den helgen vi ska komma till dig eftersom vi alla verkar behöva ha en göra-inget-nyttigt-men-fasen-så-trevlig-helg!

Stor kram

2009-02-04 @ 21:15:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0