Mysko GI grejer

Nu när jag läst lite i ämnet så finns det en del saker med GI dieten som gör mig förundrad. Här kommer några av dem:

Om du har på vinäger på din sallad eller äter citron till maten sänks målets GI värde eftersom det sura hämmar en del av det enzym som bryter ner maten och därför går blodsockret inte upp lika snabbt.


Ju kortare tid du kokar din pasta eller potatis, desto lägre GI eftersom det tar längre tid för kroppen att smälta den då. Det innebär också att potatismos har ett mycket högre GI än vanlig kokt potatis eftersom att det går igenom matsmältningen mycket snabbare.

Äter du rester av maten som du åt igår så får den lägre GI dag nummer två eftersom stärkelsen "stelnat" och inte bryts ner av kroppen lika snabbt som då den lagades.

Det innebär alltså, om man utgår från t.ex. pasta (som man egentligen inte ska äta jättemycket av eftersom det ändå är en ganska hög GI) så blir GI värdet på gårdagens halvkokta pasta med vinäger på mycket lägre än om du äter färdikokt pasta direkt från kastrullen, utan citron. Mysko. Jag förstår resonemanget, men det blir ändå mysko


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0